Ortadoğu'da erkeklerin penisini, Uzakdoğu'da kadınların ayaklarını sakatladılar

"Gonnen Al Hayeled" İbranicede "Çocuğu Koru" demektir. Bu makalenin içeriği, İsrailli çocuk hakları savunucusu ve Gonnen Al Hayeled'in kurucusu Eran Sadeh'ın Genital Autonomy 2014'te sunduğu bir konuşmadan alınmıştır.


Çin'de ayak sakatlama geleneği

Peki, bu kadar güçlü dini, tarihi ve kültürel kökleri olan bir toplumsal normu nasıl değiştirebiliriz? Çin'de ayak bağına son vermek için yürütülen başarılı kampanyaya iyi bakmamızı öneriyorum.

Ayak bağlama, 10. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar bin yıl boyunca çoğu Çinli kadını rahatsız etti. 17. yüzyılda Mançu imparatorları, uygulamayı yasaklayan fermanlar yayınlayarak ayak bağlamayı ortadan kaldırmaya çalıştılar, ancak çabaları göz korkutucu cezalara rağmen tamamen başarısız oldu.

Ayak bağlama ve sünnet arasındaki benzerlikler şunlardır:

Her ikisi de etnik bir belirteçtir

Her iki gelenek de ebeveynler tarafından çocuklara uygulanmaktadır.

Her iki gelenek de ebeveynler tarafından savunulmakta ve desteklenmektedir.

Her ikisi de ebeveynler tarafından kültürel olarak zorunlu olarak algılanır

Her ikisi de evlilik veya aşk hayatı için bir ön koşul olarak algılanır.

Her ikisi de toplumsal baskıyla, utanç korkusuyla kendi kendini zorlar.

Her ikisinin de sağlığı geliştirdiğine inanılıyor ve doğal alternatife kıyasla estetik açıdan hoş olarak tanımlanıyor.

Uygulandıkları topluluklarda, neredeyse evrenseldir, ısrarcıdır ve onlara karşı çıkanlar tarafından bile uygulanmaktadır.

Ayak bağlamayı sona erdirmeye yönelik başarılı kampanya, 19. yüzyılın sonunda Çin'de başladı ve yirmi yıl sonra gelenek neredeyse sona erdi. Kampanya üç unsurdan oluşuyordu:

- Dünyanın geri kalanının kadınların ayağını bağlamadığını ve Çin'in dünyada itibar kaybettiğini ve uluslararası alay konusu olduğunu açıklamak.

- Doğal ayakların avantajları ve bağlı ayakların dezavantajları hakkında eğitim.

- Üyeleri, kızlarının ayaklarını bağlamamaya ve oğullarının ayakları bağlı kadınlarla evlenmelerine izin vermemeye söz veren doğal ayak grupları oluşturmak.



Neden İsrail'de erkeklerin penisini, Çin'de kadınların ayaklarını sakatladılar?

Freud'un görüşüne göre, kadının penisi ayaktır. Dr. Anil Aggrawal kitabında “ayaklar ve cinsel organlar aynı görsel pencerededir ve birine bakarken diğeri de görünür olacaktır; böylece ikisi [genital ve ayak] zihinde birleşir.” diyor.