Sünnet derisini kesmek gözkapağını kesmekten farksızdır






Radikal Gazetesi - 19/09/2006

18’inden önce olmaz!

İzmirli doktor Tülin Bellisan Sayman, sekiz yıl önce eşi Yücel Doğan’dan boşandı. Mahkeme çocukların velayetini anneye verirken, babanın milli bayramlarda ve yılda bir ay boyunca çocuklarla birlikte olmasını kararlaştırdı.

Bu arada çocukların sünnet edilmesi gündeme geldi. Eski eşinin çocuklarını sünnet ettirmek istemesine karşı çıkan anne Sayman, “Penis başının üzerindeki deriyi kesmek, gözkapağını kesmekten farksızdır. Sünnet penisi inceltir, kısaltır, cinsel zevki azaltır” iddiasıyla İzmir 2. Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Hâkim Hayri Ayhan da “Sünnet kararını çocuklar rüştünü ispat ettiklerinde versinler” diyen anne Sayman’ın tedbir talebini kabul edip, dava bitene kadar E.D. ve U.D.’nin sünnet olmaması yönünde karar verdi.

Hâkim Ayhan, ayrıca çocukların ruhsal durumlarını incelemek üzere bir psikologla bir pedagogu görevlendirdi. Hâkim Ayhan’ın yıllık izinde olması edeniyle 6. Aile Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü ilk duruşmasında raporlarını sunan pedagogla psikolog, çocukların 18 yaşına gelince sünnete kendilerinin karar vermesi yönündeki talebini yineledi.

İkizlerin görüşü

İkizlerden U.D.’yse sünnete bakışını şöyle anlattı: “Sünnet bana göre yaralamadır. Vücudundan gerekli bir deri parçası alınıyor, acı veriyor. Deri parçasının görevi mikroplardan korumak. Amerika’da bir doktor çocuğun penisini tam kesmiş ve yüksek tazminat ödemiş. Bu olay beni çok etkiledi. Sünnet olan arkadaşlarım ‘Erkek değilsin’ diye alay ediyor, halbuki alakası yok. Alay etseler de sağlığım daha önemli.” E.D. de ikizi gibi sünnete 18 yaşına geldiğinde karar vereceğini belirtti. Babanın avukatı Nurdan Sakızlı, müvekilinin son kararı çocukların vermesi için anlaştığını, mahkemenin kararına saygılı olduklarını söyledi. Hakim son kararı çocukların vereceğini belirtip duruşmayı kasım ayına erteledi.

Kaynak : http://www.radikal.com.tr/turkiye/sunnet-davasinda-son-karar-cocuklarin-792133/







Radikal Gazetesi - 08/11/2006

Sünnet kararı 18’inden sonra

Doktor Tülin Bellisan Sayman’ın, boşandığı eşinin 11 yaşındaki ikizleri sünnet ettirmesini önlemek için açtığı dava, anlaşmayla sonuçlandı. Kararı, çocuklar 18 yaşına gelince verecek.

İZMİR - Doktor Tülin Bellisan Sayman'ın boşandığı eşinin 11 yaşındaki ikiz çocukları E. ve U.'yu sünnet ettirmesini önlemek için açtığı dava sonuçlandı. Baba Yücel Doğan çocuklarının psikolojisi bozulmasın diye davadan vazgeçtiğini, kararı çocukların vermesi konusunda anlaştıklarını söyledi.

Sayman eşi Doğan'dan sekiz yıl önce boşandı. Mahkeme çocukların velayetlerini anneye verdi. Sayman, bu yıl Doğan'ın çocuklarını sünnet ettirmek için hazırlık yaptığını öğrenince İzmir 2. Aile Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, doktor annenin, "Sünnet penisi inceltir, kısaltır, cinsel zevki azaltır. Sünnet kararını çocuklar rüştünü ispat ettiklerinde versinler" talebi üzerine dava bitene kadar çocukların sünnet olmaması yönünde karar verdi. Davanın dünkü duruşmasında ikizlerden U. D., "Babam sünnet olmamı annem ise olmamamı istiyor. Vücudundan gerekli bir deri parçası alınıyor, acı veriyor. 18 yaşında karar vereceğim" dedi. E.D.'de ikizi gibi 18 yaşında karar vereceğini belirtti.

Baba Yücel Doğan'ın avukatı Nurdan Sakızlı, "Müvekkilim müşterek çocukların makul yaşta sünnet olmalarından yanadır. Bununla birlikte davanın sürmesi halinde çocuklarının psikolojileri bozulacaktır. Bu düşünceyle biz davacı tarafın davasını kabul ettik. Davacı tarafın talebi gibi, çocuklar 18 yaşına geldikleri zaman karar vermesi yönünde hemfikiriz" dedi. Davacı taraf da mahkemenin vereceği karara saygılı olduklarını söyledi. Hâkim Hayri Ayhan da tarafların istediği gibi, son kararı çocukların vermesi gerektiğini belirtip davayı bitirdi.

Kaynak : http://www.radikal.com.tr/turkiye/sunnet-karari-18inden-sonra-796893/






Hürriyet Gazetesi 18/09/2006

Sünnet davasında mutlu son

İZMİRLİ doktor 37 yaşındaki Tülin Bellisan Sayman, boşandığı eşinin 11 yaşındaki ikiz çocuklarını sünnet etireceğini öğrenince, bunun engellenmesi için mahkemeye başvurdu. Davaya bakan hakim, annenin talebini yerinde görüp dava bitene kadar, ‘Sünnet olamazlar’ diye tedbir koydu. Son duruşmada babanın avukatı Nurdan Sakızlı, sünnetle ilgili son kararı çocukların vermesi yönünde anne babanın anlaştığını belirtti. Hakim de son kararı çocukların vereceğini belirtilip duruşmayı karar için erteledi.

Doktor Tülin Bellisan Sayman 8 yıl önce İstanbul'da yaşayan ve bir telekominikasyon şirketinde üst düzey yönetici olan Yücel Doğan'dan boşandı. Mahkeme çocukların velayetini anneye verirken, babanın milli bayramlarda ve yılda 1 ay birlikte olmaları yönünde karar verdi. Dr. Tülin Bellisan Sayman, bu yıl çocuklarını sünnet ettirmek için hazırlık yapan Yücel Doğan'ın fikrini öğrenince mahkemeye koştu. Dr. Sayman, avukatı Kübra Türkoğlu aracılığıyla, “Bir iç organ olan penis başının üzerindeki deriyi kesmek, göz kapağını kesmekten farksızdır. Sünnet penisi inceltir, kısaltır, cinsel zevki azaltır” iddiasıyla İzmir 2'nci Aile Mahkemesi'ne başvurdu.

Dr. Sayman, dilekçesinde ayrıca bilimsel açaklamalara da yer verdi. “Sünnet kararını çocuklar rüştünü ispat ettiklerinde versinler” diyen Sayman, bu konuda ‘tedbir’ konmasını istedi. İzmir 2'nci Aile Mahkemesi Hakimi Hayri Ayhan, Dr. Sayman'ın tedbir talebini kabul edip, dava bitene kadar E. ve U.'nun sünnet olmaması yönünde karar verdi.

Hakim Hayri Ayhan, çocukların sünnete karşı ruhsal durumlarının incelenmek üzere İzmir 1'inci Aile Mahkemesi Psikoloğu Derya Sönmez ve Pedagog Özkan İncazlı'yı görevlendirdi. Bununla da yetinmeyen hakim Ayhan, sünnetin, çocukların biyolojik ve psikolojik yapıları üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri, tıbbi yarar ve sakıncaları konusunda rapor sunabilecek, en az 6 kişilik bir bilim adamı ekibi kurulmasını kararlaştırdı. Bilirkişi kurulu için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı'na yazı yazılmasını ve duruşmaya kadar rapor sunulmasını istedi.

Bugün görülen ilk duruşma, 2'nci Aile Mahkemesi Hakiminin yıllık izinde olması nedeniyle 6'ncı Aile Mahkemesi'nde görüldü. Psikolog Derya Sönmez ve Pedagog Özkan İncazlı'nın anne ve iki çocukla iki kez görüşüp hazırladığı rapor mahkemeye sunuldu. Raporda annenin çocuklarının 18 yaşına gelince sünnete kendilerinin karar vermesi isteği tekrarlandı.

İkizlerden U.D. ise “Okulumu taktirle geçtim. Babamla aram çok iyi. Babam sünnet olmamı, annem ise olmamamı istiyor. Sünnet bana göre yaralamadır. Vücudundan gerekli bir deri parçası alınıyor, acı veriyor. Sünnet sırasında aksilikler olabiliyor, doktor yanlışlık yapabiliyor, büyük bir kısmını kesebiliyor, hastane masrafları çoğalıyor. Deri parçasının görevi mikroplardan korumak ve mikropları öldürücü sıvı salgılıyor. Annemin okuduğu kitabı ben de okudum. Amerika'da bir doktor çocuğun penisini tam kesmiş ve yüksek tazminat ödemiş. Bu olay beni çok etkiledi. Kitabı okumadan önce çekiniyordum.

Sünnet olmayacağım diyordum; ama, bu kadar kararlı değildim. Annem neler olabileceğini söylediğinde kararım kesinleşti, olmamaya karar verdim. Sünnet olan arkadaşlarım var. Erkek değilsin diye alay ediyorlar, halbuki alakası yok. Alay etseler de kendi sağlığım önemli. Sünnetin Müslümanlıkla ilgisi yok, beş şarttan biri değil, Musevilikte de var. Okumamış olsaydım ve sünnet olsaydım, bunun için pişmanlık duyardım. 18 yaşında karar vereceğim” dedi. E.D. de ikizi gibi 18 yaşında karar vereceğini belirtti.

Baba Yücel Doğan'ın avukatı Nurdan Sakızlı, müvekilinin de son kararı çocukların vermesi yönünde anlaştığını ve bu nedenle mahkemenin kararına saygılı olduklarını söyledi. Hakim de son kararı çocukların vereceğini belirtip, duruşmayı karar için kasım ayına erteledi.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/sunnet-davasinda-mutlu-son-5106118




Milliyet Gazetesi 19/09/2006

Sünnet için çocukları karar verecek

İzmir'de doktor Tülin Bellisan Sayman'ın, eski eşinin 11 yaşındaki ikiz çocuklarını sünnet ettirmesi istemine karşı çıkarak dava açtı. Baba Yücel D, annenin, "Çocukların sünnet olup olmamaya 18 yaşına geldiklerinde kendilerinin karar vermeleri" yönündeki isteğini kabul etti. Sayman'ın avukatı Kübra Türkoğlu, bu uzlaşmanın 7 Kasım'da verilecek kararda kesinleşeceğini söyledi. Mahkeme tarafından görevlendirilen İzmir 1. Aile Mahkemesi psikoloğu Derya Sönmez ve pedagog Özkan İncenazlı, anne Tülin Bellisan Sayman ve çocuklar U.D. ve E.D. ile görüşerek 6 sayfalık rapor hazırladı. Raporda, "Sünnetle ilgili olarak yapılacak yanlışlıklar, çocuğun bugün ve ilerideki hayatında cinsel yaşamı ve kişiliğinin gelişiminde travma etkisi yaratabilecek durumlara yol açabilmektedir" denildi.

Raporda, pratisyen hekim olan Sayman'ın, "Küçük kardeşimin sünnetini izledim. O zamandan beri sünnetin gereksizliğini düşünüyordum. Erkek çocuklarım olup biraz büyüdüklerinde stresim ve şüphelerim arttı" sözlerine yer verildi.

Rapor hazırlandı Raporda, çocuklardan U.D.'nin sünnetle ilgili düşünceleri şöyle yer aldı: "Amerika'da bir çocuğun cinsel organını tam kesmişler ve doktor büyük bir tazminat ödemiş. Annem bunu kitaptan okumuş ve etkilenmiş. Annem neler olabileceğini söylediğinde kararım kesinleşti, olmamaya karar verdim. Sadece gelenek, Müslümanlıkla ilgisi yok, beş şarttan biri değil, Musevilikte de var." E.D. de "18 yaşımda kendim karar vermek istiyorum" dedi.

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/sunnet-icin--cocuklari-karar-verecek/yasam/haberdetayarsiv/19.09.2006/171960/default.htm