Smegma Nedir?


Sağlıklı her erkek ve kadının genitalinde smegma oluşur. Erkeklerde, smegma üretilir ve penisi koruyan sünnet derisi altında toplanır; kadınlarda, klitorisi koruyan sünnet derisi etrafında ve vajinayı koruyan labia kıvrımlarında toplanır. Kadınlar, erkeklerden dört kat daha fazla smegma üretir. Her iki cinsiyette smegma üretir. Gözyaşı gözü nasıl koruyorsa, smegmada genitali korur. Eğer sünnet derisi sünnet ile kesilirse, enfeksiyona daha açık hâle gelir.

Erkeklerin ve kadınların sünnet derisi smegma üretir. Smegma temizdir, kirli değildir, faydalıdır ve gereklidir. Bu sıvının antibakteriyel ve antiviral özellikte oluşu penisi, klitorisi ve vajinayı temiz ve sağlıklı tutar. Bütün memeliler smegma üretirler. Yetişkinlerde, smegmanın periyodik olarak yıkanması gerekir ama tahriş edici sabundan kaçınılmalıdır.

Smegma denilen ve bu deriden salgılanan peynirimsi maddenin içinde lizozin adlı bir enzim bulunuyor. Bütün vücut deliklerini (ter, yağ ve salgı bezlerini) çevreleyen mukoza vücudun ilk savunma duvarıdır. Sünnet derisindeki bezler, lizozim gibi anti bakteriyelleri ve anti viralleri üretir; virüslerle ve bakterilerle savaşan savunmacı askerlerimizdir. Lizozim aynı zamanda gözyaşında ve anne sütünde de bulunur. (Bu nedenle ağladığımızda hem rahatlar hem de stresin yarattığı hastalıklara karşı güçleniriz. Anne sütünün bağışıklığı güçlendirici etkisi zaten biliniyor.)

Sünnetli erkeklerde smegma yoktur. Sünnet, insana, doğanın kendisine bahşettiği bütün bu avantajlardan mahrum kılar.