Sünnet Derisinin Görevleri Nelerdir?



Her erkek ve kadın sünnet derisi (foreskin) ile doğar.


Klitoris ve penisin glansı kırmızı renk, shaft mavi renk, bulbs yeşil renk, crus sarı renk.

Sünnet, normalde bir iç organ olan glansı, kalıcı biçimde bir dış organ haline getirir. Göz için göz kapakları neyse, penis ve klitoris için de sünnet derisi odur. Nasıl ki, gözkapakları olmadan gözün daha temiz olması ve dış etkilerden korunması mümkün değilse, penis ve klitoris  için de aynısı geçerlidir. Koruyucu olan sünnet derisinin kaybedilmesi, penis ve klitorisi kire ve bakterilere açık duruma getirir. Sünnet hijyenik değildir. 


FORESKIN
SÜNNET DERİSİ


Found on all mammals.
Bütün memelilerde bulunur.

Has 16 important functions.
16 önemli fonksiyona sahiptir.

Essential for normal penile function.
Normal penis fonksiyonu için gereklidir.

Is an organ, not "extra skin."
Bir organdır, "fazla deri" değil.



Her memeli sünnet derisi ile doğar.



Üst-deri (Latince: Preputium, İngilizce:Foreskin)

Resimde glanslar mor renk, üst-deriler pembe olarak gösterilmiştir.  

Her normal insan üst-deri(sünnet derisi) ile doğar. Üst-deri kadınlarda klitorisin glansını korur, erkeklerde ise penisin glansını. Üst-deri, insan cinsel anatomisinin önemli bir parçası olarak işlev görür. Göz kapakları gözleri nasıl korursa, üst-deride glansı korur.

Sünnet Çok Zararlıdır 

Genital organlar kızlarda ve erkeklerde doğumda tam anlamıyla gelişmemiştir. Evet, bütün parçalar ordadır fakat o parçalar seksüel olarak tamamlanmamıştır. Kızlar ve erkekler alttaki cinsel organla kaynaşmış bir üst deriyle doğarlar. Kızlarda bu klitorisle kaynaşmıştır, erkeklerde ise penis başıyla. Cinsel organlar yaşla ve seksüel olgunlukla açılan bir gül gibidir. Bir kızın ya da erkeğin üst derisini geri çekmek için asla bir müdahale olmamalıdır. Genelde biz zaten bunu kızlarda denemeyiz ama çoğu insan, bir erkeğin de üst derisini rahat bırakmanın önemini anlayamaz. Üst deriyi geri çekmek yırtılmaya, kanamaya, enfeksiyona ve daha ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.

Üst deri altta yatan cinsel organı idrardan, dışkıdan ve diğer patojenlerden korumak için cinsel organa yapışık durumdadır. Kızlarda doktorun üst deriyi geri çekmesi ile ilgili endişe duymazsınız fakat erkek çocuklarında bu gerçek bir tehlikedir. Hastanede yeni doğan bebeğinizden ayrılmayın. Eğer muayene için yanınızdan ayıracaklarsa ailenizden birini beraberinde gönderin. Üst derinin hiçbir şekilde manipüle edilmemesi gerektiğini açıkça belirtin. Doktorunuza bunu, kendisi bebeğin bezini değiştirmeden söyleyin.

Gereksiz gibi görünebilir, fakat doktorların ‘altta yatanı’ görmek için genel bir merakı vardır. Doktorunuzun oğlunuzun üst derisini manipüle etmesi için herhangi bir sebebi ve orada görecek hiçbir şeyi yoktur. 

Çocukluk ve ergenlik boyunca oğlunuz üst derinin penis başından ayrıldığı normal bir ayrılma süreci içine girecektir. ‘’Ayrılma’’ her çocuk için farklıdır ve farklı yaşlarda meydana gelir. Bu zaman zarfında biraz rahatsızlık hissi, kaşınma, batma, biraz kızarıklık, biraz şişme vb. görülebilir. Bunların hepsi normaldir ve kendiliğinden çözülür.


Oğullarının irite olmuş, kızarık, hafifçe şişmiş penisiyle ilgili endişelenen birçok aileyle karşılaştım. Bu şikayetlerin %97’si ‘normal ayrılma’nın meydana gelmesi sonucudur. Bazı erkek çocukları bunların hiçbirini tecrübe etmezler ama çoğu çocuk bu belirtilerden birini, özellikle 2-5 yaş arasında cinsel organlarını elleriyle keşfetmeye başlamalarıyla , yaşar. Artarak kötüye gitmediği, aşırı derecede şişmediği, çocuğun ateşinin çıkmadığı durumlar hariç endişe edilecek bir şey yoktur(bakteriyel enfeksiyonlar çok nadir görülür ve genellikle üst derinin zorlamayla geri çekilmesi veya penise alınan bir yara sonucu meydana gelir). Normal ayrılmanın belirtileri , genellikle 48 saat içinde kendiliğinden çözülür. Doktorların sünnetsiz çocuğun gelişimiyle ilgili çok az şey bildikleri göz önüne alınırsa, beklemek ve kendiliğinden iyileşmesine izin vermek akıllıcadır. Siz de oğlunuza belki ''özel'' iyle ilgili daha nazik olması gerektiğini hatırlatmak istersiniz. 

Eğer oğlunuz üst derinin penis başından ayrılmasını erken bir yaşta tecrübe ederse, bu kısımların kırmızı ve nemli olduğunu fark edersiniz. Bu NORMALDİR. Sünnetli bir çocuktan farklı olarak sünnetsiz bir çocuğun penis başı bir “iç” organdır. Üst deri penis başını koruduğu için ona kırmızı bir görünüm veren kan akışı yüzeye çok yakındır. Üst deri çok damarsal bir bölgedir (dudaklar gibi) ve bu da ona daha kırmızı bir görünüm verir.'' 

Üstderi (sünnet derisi) erkek cinsel organının vazgeçilemez bir parçasıdır. Cinsel haz için gerekli sinir uçlarının çoğu burada yer alır.

Üst-Deri Nedir? 

Üst-deri özel olarak gelişmiş, duyarlı, işlevsel bir dokunma organıdır. Vücudun başka hiçbir parçası aynı amaca hizmet etmez. Penis derisinin değişmiş bir uzantısı olarak, üstderi, glansı (penis başını) kaplar ve hatta onu aşar, daha sonra kendi üstüne kıvrılarak koronanın tam arkasında yapışma noktasında son bulur. Üstderi bu yüzden, iki katlı bir organdır. Gerçek uzunluğu, dış tabakasının uzunluğunun iki katıdır ve toplam penis kaplamasının (derisinin) %80 kadarıdır

Üst-deri,zengin bir kan-damarı ve sinir uçları merkezidir. Uzunlamasına fiberleri olan yumuşak bir kas tabakası; peripenik kas tabakası ile kaplanmıştır. Bu kas fiberleri sarmallıdır, öyle ki, üriner yolun her türlü kirleticiden optimum korumasını sağlayacak şekilde bir düzen oluşturmuşlardır. Göz kapaklarının altı ya da yanağın içi gibi üstderinin de içi mukoza tabakası ile kaplıdır. İki temel bölüme ayrılır, sırtlı mukoza ve yumuşak mukoza. Yumuşak mukoza penis glansının karşısında durur ve emolyenleri, kayganlaştırıcıları, ve koruyucu antikorları salgılayan ectopic sebaceous bezlerini barındırır. Benzeri bezler gözkapakları ve ağızda da bulunur. Yumuşak mukoza ile bitişik olarak ve üst-derinin hemen arkasında, sırtlı mukoza bulunur. Bu oldukça hassas yapı sıkça plise yapılmış eşmerkezli bantlardan oluşur, tıpkı bir çorabın tepesindeki elastik bantlar gibi. Bu genişleyebilir pliseler, üstderi dudaklarının açılmasına ve kapanmasına yardımcı olur. Sırtlı mukoza üstderiye (sünnet derisi) bilinen özelliği olan uca doğru sivrilen görünümünü kazandırır. Glansın alt kısmında, üst-derinin (sünnet derisinin) bağlanma noktası meatus (idrar deliği)'a doğru yaklaşır ve frenulum adında bir banta benzeyen bağı oluşturur. Bu, dili ağzın tabanına bağlayan frenulum ile eşdeğerdir. Üst-derinin frenulumu onu glansın üzerinde olduğu yerde tutar, ve yumuşak kas fiberleri ile birlikte geri çekilen üst-derinin tekrar normal yeri olan ilerdeki glansın üzerine gelmesini sağlar.

Penis Sünnet Derisinin Görevleri Nelerdir?

Sünnet derinin pek çok duyusal, koruyucu, ve cinsel işlevi vardır.
  • Koruyucu: Göz kapakları gözleri nasıl korursa, üst-deri de glansı korur ve onu nemli, yumuşak ve duyarlı tutar. Aynı zamanda ortalama ısıyı, pH dengesini ve temizliği sağlar. Glansın kendisi (penis başı) sebaceous bezlerini (derimizi nemlendiren sebum veya yağ maddesini üreten bezler) bulundurmaz. Glansın yüzeyini sağlıklı tutan sebumu üstderi üretir.
  • Bağışıklık Sistemindeki Görevi: Bütün vücut deliklerini çevreleyen mukoz zarlar, vücudun ilk savunma duvarıdır. Üstderideki bezler, lizozim gibi antibakteriyel ve antiviralleri üretirler. Lizozim aynı zamanda göz yaşlarında ve anne sütünde de bulunur. Özelleşmiş epitelyal Langerhans hücreleri, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak, üstderinin dış yüzeyinde bolca bulunurlar. Üst derinin mukozal kaplamasında bulunan plazma hücreleri, enfeksiyona karşı mücadele eden antikorlarları, yani immunoglobinleri salgılarlar.
  • Erojen Duyarlılık: Üst-deri parmak uçları, ya da dudaklar kadar duyarlıdır. Özelleşmiş sinir alıcılarından, penisin başka hiçbir yerinde olmadığı kadar çok sayıda ve çeşidini barındırırlar. Bu özelleşmiş sinir alıcıları hareketi, sıcaklıklardaki çok küçük değişiklikleri ve yüzeydeki hassas değişiklikleri algılayabilirler.
  • Sertleşme Sırasında Penisi Kaplama: Serleştiğinde penis gövdesi daha uzun ve kalın olur. İki katlı üst-deri tabakası, büyüyen bu organı içine alacak gerekli deri yüzeyini sağlar. Böylece penis derisi yumuşak ve rahat bir şekilde gövde ve glans üzerinde kayabilir.
  • Kendi-kendini Uyaran Cinsel İşlevi: Üst-derinin iki katlı kılıfı, penis gövde derisinin, penis gövdesi üzerinde ileri geri kaymasını sağlar. Normalde üstderi penisin başladığı yere kadar tamamen çekilebilir ve ayrıca glansın ilerisine de çekilebilir. Bu geniş hareket mesafesi penis, frenulum, üstderi, ve glanstaki orgazmik tetikleyicilerin uyarılma şeklidir.
  • İlişki Sırasında Cinsel İşlevler: Üstderinin görevlerinden biri, iki cinsin ilişki sırasında mukozal yüzeylerinin birbiri üzerinde hareket etmesini sağlamaktır. Üstderi penisin kendi hareketli, yağlı kılıfı içersinde vajina içine girip çıkmasını sağlar. Dolayısıyla dişi, erkeğin sünnet derisi eksik olduğu zamanki gibi sürtünme sonucu değil, hareket eden basınç ile uyarılır.
  • Üstderi, glansı içine alıp onu bir iç organ haline getirerek, erkek ve kadın arasındaki samimiyeti artırırCinsel ilişki tecrübesi, erkeğin bir iç organı olan glans, üstderi geri çekilip, kadının cinsel organı ile temas ettiğinde arttırılır.
Üstderinin henüz bilinmeyen veya anlaşılamayan işlevleri olabilir. Avrupalı bilimciler, bazal epidermal hücrelerinde estrojen alıcılarını henüz yeni keşfetmişlerdir.  University of Manchester’daki araştırmacılar, insan üst-derisinin apokrin bezleri içerdiğini keşfettiler. Bu özelleşmiş bezler feremon denilen doğanın kimyasal habercilerini üretiyorlar. Üstderinin bu özelliklerini ve oynadığı rolü anlayabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


Bir Parçacık " denilen, 104 Santimetrekare 


Pek çok insan sünnetin sonuçlarını "ufak bir parça" diye adlandırarak inkar eder. Oysa bir yeni doğandan, çocuktan veya herhangi bir insandan herhangi bir vücut parçasını kesip kopartmak, "bir parçacık" diye adlandırılamaz. İnsanların anlamakta güçlük çektikleri şey,  sünnet derisinin (prepus) bir yetişkinde büyük bir deri parçası haline geldiğidir. Dr. John Taylor tarafından 1996'da yayınlanan bir araştırmada, sünnet derisinin sinir uçlarıyla yüklü, oldukça erojen bir bölge olduğu gösterilmiştir. 
Soldaki çizim, sağlam (sünnet edilmemiş) bir yetişkin penisini göstermektedir. Penisin başı sünnet derisi açıklığından görülmektedir. Ne var ki, penis başının büyük bir kısmı, koruyucu sünnet derisinin altındadır.
Çocuk sünnetinde kaybolan potensiyel erojen doku miktarını, yetişkin sünnetinde çıkarılan doku miktarını hesaplayarak tahmin edebiliriz.

Bu resimler penisin sünnet edilişini penisin altından bakarak göstermektedir
   


Üstte:  Ortalama bir erkek yetişkinde, sünnet derisinin uzunluğu dairesel çizgiden tepeye kadar yaklaşık olarak 4 cm (1½ inç), çevresi ise 13 cm'dir (5 inç) . 

Aşağıda: Sünnet derisi iki tabakadan oluşur : Epidermal dokudan oluşan dış tabaka (vücudun geri kalanında olduğu gibi) ve mukozal dokudan (göz kapağının içi, ağız ve vajinada bulunan doku)  oluşan iç tabaka. Her bir tabaka yaklaşık 4 cm uzunluğundadır. Eğer düz bir şekle getirilebilirse (sağda) ortalama erkek sünnet derisi yaklaşık olarak  8cm x 13cm boyutlarında olurdu ki bu da 104 santimetrekareye karşılık gelir. Werker, et al tarafından 1998'de yayınlanan araştırma , iki erkek yetişkinin sünnet derisi boyutlarının sırasıyla   60cm² ve  90cm²'ye karşılık geldiğini kanıtlamıştır.  
Üstte: Dr. Taylor'un araştırması, sünnet edilen bir erkek çocuğunun gelecekteki penis yüzey derisinin yaklaşık olarak % 51 'ini kaybettiğini kanıtlamaktadır.

Sünnet, cinsel ilişki sırasında zevk duyusunu beyne gönderecek olan sinir ve sinir uçlarını da tahrip eder. Nöroanatomist Dr. Ashley Montagu, 25 sent büyüklüğündeki "normal" bir insan derisinin 3.66 metre uzunluğunda sinir, ve 50'den fazla sinir ucu içerdiğini belirtmektedir*  Sağdaki çizim sünnet ile yetişkin bir erkeğin yaklaşık olarak 73.2 metre sinir, ve 1000'den fazla sinir ucundan mahrum kaldığını göstermektedir. Dr. Taylor'un araştırması, sünnet derisinin normal deriden daha fazla sinir yüklü olduğunu gösterdiği için, sünnet edilmiş erkeğin 1000'den fazla sinir ucunu kaybettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
  Montagu A., Matson F. The Human Connection. NY: McGraw Hill 1979
Üstte: Bir erkek sünnet derisi yaklaşık 15 adet Amerikan 25 sentini rahatlıkla içine alabilecek büyüklüktedir.



The foreskin, or prepuce is a normal, functional part of the body. In boys and men, the foreskin covers the head, or glans of the penis; in girls and women, it covers the clitoris.

Sünnet derisi, veya prepus vücudun normal, fonksiyonel bir parçasıdır. Oğlanlarda ve erkeklerde, sünnet derisi penis başını veya glansını kaplar; kız ve kadınlarda, klitorisi kaplar.

The purpose of the foreskin is to protect the penis. In babies, the foreskin protects the glans from damage and keeps bacteria from entering the urinary tract. Throughout a man's life, it protects the glans from cold, injury, and drying.

Sünnet derisinin amacı penisi korumaktır. Bebeklerde, sünnet derisi glansı hasardan korur ve bakterilerin idrar yoluna girmesini önler. Bir erkeğin hayatı boyunca, glansını soğuktan, yaralanmadan ve kurumadan korur.

All mammals are born with a foreskin.

Tüm memeliler bir sünnet derisi ile doğarlar.

Sünnet tıbben zararlıdır

1 - Sünnet, çok acı veren bir operasyondur!
2 - Üstelik bebekler ve çocuklar, genelde lokal anestezi ile sünnet edilirler ve bu onlara daha çok acı verir. Bebekler, çektikleri acıyı dile getiremez.
3 - Koruyucu üst-derinin kesilmesi, penis başını (glans) hissizleştirir.
4 - Üst-derinin kesilmesi, orada bulunan zengin sinir ağını yok etmek anlamına gelir.
5 - Sünnet, geride kalan derinin hareket kabiliyetini azaltır.
6 - Sünnet, penisin doğal şeklini bozar.
7 - Sünnet, normalde bir İç organ olan glansı, kalıcı biçimde bir dış organ haline getirir.
8 - Sünnet, kan dolaşımına zarar verir.
9 - Sünnet, gelişen beyne zarar verir ve acı eşiğini düşürür.
10 - Sünnet hijyenik değildir.
11 - Göz için göz kapakları neyse, penis için de üst-deri odur. Nasıl ki, gözkapakları olmadan gözün daha temiz olması ve dış etkilerden korunması mümkün değilse, penis için de aynısı geçerlidir. 

12 - Koruyucu olan üst-derinin kaybedilmesi, penisi kire ve bakterilere açık duruma getirir.
13 - Sünnet, çocuk gelişimine zarar verir.
14 - Sünnet, insan ve hasta haklarının ihlalidir. 

Sünnet derisi, cinsel ilişki sırasında vajinal duvarların doğal bir uyarıcısıdır, kadının daha sık ve daha hızlı orgazma ulaşmasına yardımcı olur.

Sünnet derisi hareketli, çift katmanlı bir kılıftır. Cinsel ilişki sırasında, penis şaftında yukarı ve aşağı kayarak sürtünmeyi azaltır ve vajinal salgıları tutar. Sünnet derisi olmadan, penis şaftı üzerindeki deri vajina duvarına sürtünerek sürtünmeye neden olur ve yapay kayganlaştırma ihtiyacını artırır. Sünnetli adam daha az duyarlıdır ve bunu telafi etmek için daha derin ve daha sert bir itme gerektirir, bu da sürtünmeyi daha da artırır.

Kaynaklar:
http://www.noharmm.org/
http://www.sunnetbilgi.com/sunnetle_kaybedilenler1.htm

http://www.drmomma.org/2010/01/basic-care-of-intact-child.html
http://www.cirp.org/news/Mothering1997/
http://www.mothersagainstcirc.org/fleiss.html
http://sunnetbilgi.com/sunnet-hakkinda-bir-gorus/

Sünnet Derisinin Görevleri Nelerdir?

Sünnet derisinin üç işlevi var : koruyucu işlevi, duyarlılık işlevi, ve cinsel işlevi.

1 – Koruyucu İşlevi

Sünnet derisini kesmek, gözkapağını kesmekten farksızdır. Sünnet, normalde bir iç organ olan penis başını, kalıcı biçimde bir dış organ haline getirir. Göz için göz kapakları neyse, penis için de sünnet derisi odur. Nasıl ki, gözkapakları olmadan gözün daha temiz olması ve dış etkilerden korunması mümkün değilse, penis için de aynısı geçerlidir. Koruyucu olan sünnet derisinin kaybedilmesi, penisi kire ve bakterilere açık duruma getirir. Sünnet hijyenik değildir.

Sünnet derisi smegma üretir. Smegma temizdir, kirli değildir, faydalıdır ve gereklidir. Bu sıvının antibakteriyel ve antiviral özellikte oluşu genitali temiz ve sağlıklı tutar.Gözyaşı gözü nasıl koruyorsa, smegmada genitali korur. Eğer sünnet derisi sünnet ile kesilirse, enfeksiyona daha açık hâle gelir.

2 – Duyarlılık İşlevi

Sünnet derisi penis başını korumakla birlikte aynı zamanda erojen sinir uclarına da sahiptir. Erojen (erogenous) kelimesi Yunanca "aşk" anlamına gelen "eros" dan ve "üreten" anlamına gelen İngilizce "genous" kelimesinden gelir.

3 – Cinsel İşlevi

Kadınlar penis boyunu önemsemiyor

Erkekler tarafından en çok takıntı yapılan konuların başında penis boyu gelir. Sanıldığının aksine, penis boyuyla kadın orgazmı arasında bir ilişki yoktur. Bu konuyla ilgili pek çok araştırma yapıldı. Sonuçlar ise kadınların, penis boyunu önemsemediğini ortaya koydu.

Kadınlar ne düşünüyor? 

Penis boyu değil, sünnet derisi önemli

Sünnet derinin cinsel işlevi vardır. Hareketli sünnet derisinin varlığı, sekste fark yaratır ve kadını daha çok uyarır. Kadınlar erkeklerden farklı olarak cinsel uyarı devam ettiği sürece art arda orgazm olabilirler. Sünnet derisi, cinsel ilişki sırasında vajinal duvarların doğal bir uyarıcısıdır ve bir kadının daha sık ve daha hızlı orgazma ulaşmasına yardımcı olur.

Sadece kadınlara bahşedilmiş bir hediye: Süper orgazm.

Zincirleme orgazm, seri orgazm, çoklu orgazm, süper orgazm… Farklı isimlerle anılsa da hepsinin temelinde peş peşe orgazm olma yatıyor. Kadın ve erkek arasındaki en belirgin fark erkeğin yeniden orgazm olabilmesi için çözülme evresini yaşaması gerektiğidir. Oysa kadın çözülme evresine ihtiyaç duymadan üst üste orgazm yaşayabilir. Kadınlar orgazm olup yeniden plato evresine dönüp, sonra yeniden bir orgazm yaşayabilirler.



Sünnet derisi gençlik iksiridir. Kesilen çocukların sünnet derisi gençlik iksiri olarak kullanılır.

Sandra Bullock, katıldığı The Ellen Show programında genç kalabilmek için erkek sünnet derisini vücuduna enjekte ettirdiğini söyledi.