Genital Frenulumlar

1 - Frenulum of clitoris
2 - Frenulum of labia minora
3 - Frenulum of prepuce of penis



Erkeklerde Frenulum

Erkeklere Frenulum penis başının hemen altında ve sünnet derisinde yer alır.

Frenulum sayesinde sünnet derinin hareketleri daha kontrollü ve yumuşak olmaktadır. Ayrıca penis ucu derisi, cinsel birleşme sırasında penisin üzerinde kayabileceği esnek bir platform görevi görmektedir. Bu özelliği sayesinde, vajinanın kuruması halinde bile penise zarar vermeden çiftleşmeyi sağlamayı mümkün kılmaktadır ve hatta vajinayı uyararak kurumayı önler.


Sünnet derisi penis başını korumakla birlikte aynı zamanda erojen sinir uclarına da sahiptir. Erojen sinir uçlarnın bulunduğu inner foreskin yeşil, ridged band mor, outer foreskin kırmızı renk. Sünnetli erkekler erojen sinir uclarını kaybetmişlerdir.

Frenulum sünnet derisinin penisi korumasına yardımcı olur. Geri çekilen sünnet derisinin tekrar normal yeri olan penis başının üzerine gelmesini sağlar. Frenulum, penisi koruyan sünnet derisini glansın üzerinde olduğu yerde tutar ve hareket kabiliyeti verir. Sünnetli erkeklerin frenulumu yoktur.



Peniste [Meissner cisimcikleri ] sadece sünnet derisinde ve frenulumda bulunur. Bu tür reseptörler (sünnet derisi yoluyla) vajinanın içini hissederler. Sünnetli erkekler bu çok hassas penis duyusunu kaybetmişlerdir.

Frenulum, penisten gelen ve sünnet derinin iç yüzeyine eklenen özellikle hassas olan ince bir zardır.

Sünnet derisindeki mukoza ve frenulum gibi belirli bölgeler; özellikle hassas dokulardan oluşmuştur ve cinsel zevke katkıda bulunurlar. Buradaki özelleşmiş sinir uçları, cinsel zevki ve kontrolü arttırır.

Kadınlarda Frenulum

Kadınlarda iki frenulum vardır. Klitorisin frenulumu (Frenulum Clitoridis) ve labianın frenulumu (Frenulum labiorum pudendi/Frenulum of labia minora/Fourchette)


Klitorisin frenulumu klitoris başının hemen altında yer alır. Labianın frenulumu vajinanın hemen altında yer alır


Sünnet derisi erkeklerde penis başı ve idrar deliğini korur, kadınlarda ise sünnet derisi klitoris başını korur. Labia minora vajina girişi ve idrar deliğini korur.