İzlanda'da sünnet yasaklanıyor

İzlanda’da 2005'te kız çocuk sünneti yasaklanmıştı. Oğlan çocukların sünnet edilmelerinin yasaklanması parlamentonun gündeminde. Yasa 18 yaşından küçük oğlan çocukları sünnet ettirenlerin 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.


İzlandalı Parlamenter Silja Dögg Gunnarsdóttir'in sünnet için söyledikleri :

"Bütün çocuklar için aynı kanuna sahip olmalıyız. Eğer kanunlar kız çocukları için sünneti yasaklıyorsa, o zaman oğlan çocukları için de yasaklanmalı. Biz inanç özgürlüğüden değil, çocuk haklarından bahsediyoruz. Yetişkin herkes istediğine inanmakta özgür, ancak çocuk hakları inanç özgürlüğünden daha önemlidir."

İzlanda’da 500 doktor ve 1.000'den fazla hemşire, oğlan çocuk sünnetini yasaklayan kanunu destekliyor


İzlandalı hemşire Íris Björg Þorvaldsdóttir fotoğrafta 2012'de kızlarıyla birlikte. Oğlu 2013'te doğdu. Íris Björg Þorvaldsdóttir'in sünnet için söyledikleri:

“2 büyük kızım var ve bir küçük oğlum. Oğlum benim buna dahil olmama sebep oldu. Çünkü oğlum olduğu zaman bunu insanların kendi küçük oğullarına yapabileceğini düşünmeye başladım.”

Sünnete karşı olan Intact Iceland adlı örgütü kuran İzlandalı hemşire Íris Björg Þorvaldsdóttir, “Hemşirelikten mezun olduğumdan beri çocuklarla çalışıyorum.” diyor.





Intact Iceland - tryggjum réttindi barna
Intact Iceland - çocuk haklarının korunması



İzlanda gazetelerin Íris Björg Þorvaldsdóttir



Börn hafa rétt á að taka ákvarðanir um eigin líkama.
Çocuklar kendi bedenleri hakkında karar verme hakkına sahiptir.

Íris Björg Þorvaldsdóttir er baráttukona gegn umskurði drengja.
Iris Björg Þorvaldsdóttir, çocuk sünnetine karşı savaşan bir kadın.



Mannréttindi og jafnrétti
İnsan hakları ve eşitlik



Şalom Gazetesi - Türkiye - 26 Şubat 2018


İzlanda’da 500 doktor geleneksel sünneti yasaklayan kanunu destekliyor

İzlanda’da doktorlar yakında kanunlaşması beklenen Yahudi geleneksel sünnetini yasaklayan kanunu ortak bir bildiri ile desteklediklerini açıkladı.

Belçikalı ünlü doktorlardan Ghent Üniversitesi profesörü Guy T’Sjoen basına yaptığı açıklamada yasağı desteklediğini ifade etti.

T’Sjoen şunları ifade ediyor: “Bir doktor olarak, çocukların fikri sorulmadan her yıl yapılan gereksiz binlerce sünnetten dolayı vicdan azabı çekiyorum.”