İsrail'de Sünnet 2

İsrail'de çocuklarını sünnet ettirmeyen Yahudi ailelerin sayısı artıyor. Televizyonlarda sünnetin sağlığa zararlı olduğu anlatılıyor. İsrail'de ebeveynlerin birçoğu sünnet geleneğini sorguluyor. Kesmek mi yoksa kesmemek mi? Kesmemek.




Yahudilik bir din ya da ırk değildir. Yahudi olmak için Yahudi anneden doğmak yeterlidir. Yahudi bir annede doğan bir kişi, sünnet derisi olsun veya olmasın Yahudi’dir. Hatta bir Yahudi Tanrı’ya hiç inanmasa da Yahudi sayılır.

Yahudilik ve Musevilik farklıdır. Günümüzde dünyada Museviliğin 5 mezhebi vardır. Bu mezhepler, Ortodoks, Muhafazakâr, Reformcu, Yeniden Yapılandırıcı ve Hümanist’tir. Her grubun inançları birbirinden farklıdır. Museviliğin 4 mezhebinde sünnet uygulanır. Museviliğin 5. mezhebi Hümanist Musevilik sünnette karşıdır. Hümanist Museviler bebeklerini sünnet ettirmezler.

Kadın sünnetiyle erkek sünneti arasında temelde bir fark yoktur. Her ikisinin de temel amacı cinsellikten alınan hazzı azaltmaktır. Sünneti savunan Musevi mezhepleri sadece erkek bebekleri sünnet ettirir. Çocuk ne kadar küçük olursa, sünnetin sağlığa zararları daha fazla olacaktır. Sünnet, çocuklukta (özellikle de bebeklikte) yapıldığında çok daha zararlıdır.

Sünnet çocuk istismarıdır. İsrail'de sünnet ile mücadele eden çok sayıda organizasyon vardır. Çocuklarını sünnet ettirmeyen Yahudi ailelerin sayısı artmaktadır. İsrail'de Gonnen'in kurucusu Eran Sadeh'in Yahudilere sünnet gerçeklerini öğretmet için hazırladığı bazı bilgilerin türkçe çevrisi.



1 - SÜNNET ÖNEMLİ ÖLÇÜDE PENİSİN DUYARLILIĞINI AZALTIR.

2 - Sünnet derisinin boyutunda normal deride 50 sinir ucu varken, sünnet derisinde 1000 sinir ucu vardır.

3 - ÜST-DERİ ÖNEMLİDİR VE BİRÇOK FONKSİYONA SAHİPTİR.

4 -Yahudi bir annede doğan bir kişi, sünnet derisi olsun veya olmasın Yahudi’dir.

5 - Sünnet derisinin kesim riskleri ve komplikasyonları vardır. Sorunların bir kısmı sadece ergenlik çağında ortaya çıkar. Bazı insanlar hasar gördüğünün farkında değildir ve normal olduğunu düşünmektedir.



6 - Doğal haliyle, üst-deri içinde korona, göz gibi nemli bir iç organ olarak korunur. Bebeklik döneminde, üst-deri organa yapışıktır ve organı korur. Üst-derisi olmayan bir organ enfeksiyonlara maruz kalır.

7 - SÜNNETÇİ PENİS DERİSİNİN YAKLAŞIK 1/3 ‘ÜNÜ KESER VE KALDIRIR.

8 - Sünnet yarasının iyileşmesi üçüncü derece bir yanığın iyileşme önemine ve risklerine benzer.

9 - Sünnet derisi (Üst-deri) kaldırılması sonrasında, cinsel ilişkilerin psikolojisi değişir. Üst-deri ile cinsel ilişki daha nazik, daha hassas ve daha tatmin edicidir.


İsrail ve Amerika'da giderek daha çok Yahudi anne-baba oğullarını sağlam (sünnetsiz) tutuyor. Sinema ve tiyatro oyuncusu Alicia Silverstone, oğlu Bear'ı sünnet etmemeyi seçti.  Oğlunu tıbbi, ahlaki ve cinsel nedenlerden dolayı korumayı seçtiğini söyledi.


Bu fotoğraf 2007 Mart ayı İsrail Tel Aviv Bebek Fuarı'dan. İbranice" Sünnetten vazgeçin" yazıyor.

İsrail'de sünnet geleneğiyle savaşan organizasyonlar


1 - Kahal ( קה"ל )

Kendisini "kültürel bir Yahudi" olarak nitelendiren Ronit Tamir, yaklaşık 14 yaşındayken Yahudi sünnet törenine katıldı. Bebeğin annesi dışarıda ağlıyordu ve sünnet töreni gerçekleştirildi. O zaman Tamir bir oğlu olursa onu sünnet etmek istemeyeceğine karar verdi. Oğlunu 12 yıl önce doğurduğunda, sözünü tuttu.

Oğullarını sünnet etmemeyi seçen aileler için bir destek grubu kuran Ronit Tamir, "Bu fenomen büyüyor, hiç şüphem yok" diyor."Grubumuza 12 yıl önce başladığımız zaman 40 aileyi bulmak için çok uğraştık.Gizliydik ve onlara bunu gizli tutacağımıza söz vermeliydik". İsrail'de Ronit Tamir, çocukları sünnetsiz olan ebeveynlerin listesini tutuyordu, ama beş yıl önce sayıları gittikçe artmaya başlamıştı, saymayı bıraktı.

Kahal’ın kurucusu Ronit Tamir (46 yaşında), üç çocuk annesi ve Tel Aviv’de yazılım mühendisi. 16 ve 10 yaşlarındaki iki kız çocuğu ve 12 yaşında sünnetsiz bir oğlu var.

Kahal, oğullarının sünnet edilip edilmeyeceği konusunda kararsız olan ebeveynlere ve sünnete karşı olanlara destek veriyor. Çocuklarını sünnet etmemeyi seçen bir destek grubu olan Kahal’ın kurucusu Ronit Tamir, sünnet geleneğini terk edenlerin sayısının İsrail’de on binlerce olduğunu söylüyor.

Tamir'in sünnet için söyledikleri: "Sünnetin hiçbir faydası yoktur. Sünnet derisi vücudunuzun sağlıklı bir parçası ve onu kesmek için bir neden yok. Sünnet bir eli kesmek gibidir."

Tarih : 2012
2 - Ben Shalem ( בן שלם )

Yahudi doktor Avshalom Zoossmann-Diskin İsrail'de sünnetle savaşan bir organizasyon olan Ben Shalem'in kurucusudur. Avshalom Zoossmann-Diskin, neden yaygın olan bu eski Yahudi pratiği ile savaştığını anlatıyor. Diyor ki: "Erkek sünneti, reşit olmayanların bütünlüğünü ihlal ediyor, tıpkı kadın sünneti gibi."

Sünnet karşıtı hisleri 1981'de bir akrabasının sünnetine tanıklık edmesi yol açtı. "Bu olaydan sonra, bu acımasız törenlere daha fazla katılmayacağıma karar verdim." diye açıklıyor.

1998'de Dr. Avshalom Zoossmann-Diskin, İsrail Yüksek Mahkemesine cezai saldırı olduğu gerekçesiyle sünneti yasaklaması için dilekçe verdi. Sünneti sonlandırmak için acilen bir kampanyaya ihtiyaç olduğunu söyledi. "Bana neden Yahudi erkek sünneti mağduru olarak ayrımcılık yapıyorlar?" diye soruyor. "İnsan hakları, bedensel bütünlük ve acılar Afrikalı kızlardan daha az önemli midir ?!"

Organizasyonun hedefleri şunlardır:

1. İsrail halkını sünnetin zararları hakkında bilgilendirmek.
2. Çocuklarının sünnet edilmesini istemeyen ebeveynlere yasal yardım sağlamak.
3. İsrail'de sünnetin yasaklanması


3 - Gonnen Al Ha-Yeled (Protect the Child) ( גונן על הילד )

Eran Sadeh oğlunu sünnet ettirmeyen İsrail'de bir baba. Diyor ki: "Oğlumu bıçaktan üç şey kurtardı: İnternette sünnete karşı bilgi. Ebeveynlerin ve aktivistlerin destek sundukları ve deneyimlerini paylaştığı bir çevrimiçi forum. Üçüncü şey Ronit Tamir idi. Ronit'le tanışana kadar, sünnet yapmama fikri sanaldı, çünkü internette bulduğum bilgi ve insanlar sınırlıydı. Ronit ile şahsen tanışmak benim için büyük bir adımdı ve kararımı vermeme yardımcı oldu."

Gonnen Al Ha-Yeled'i kuran Eran Sadeh, "Çocukların sünnet edilmesini ortadan kaldırmak için küresel bir hareketin bir parçası olduğum için mutluyum." diyor. "Gonnen Al Ha-Yeled" İbranice'de "Çocuğu koru" demektir.


Dünyada en çok Yahudi İsrail'den sonra Amerika'da yaşıyor. 41 yaşında Dana Edell, oğlunu sünnet etmemeyi seçti.

Beyond the Bris'ın kurucusu olan Amerikalı Yahudi Rebecca Wald, "Sünneti seçmeyen ABD'de giderek artan sayıda Yahudi aile var" dedi.

Amerika'da sünnet geleneğiyle savaşan organizasyonlar




4 - Beyond the Bris

Bütün ailem Yahudi. Bu muhtemelen bir sürpriz gibi gelecektir, ancak aile üyelerimin çoğu sünnet karşıtıdır. Ben tek kişi değilim, hatta ilk.

Babam bir doktor ve stajı sırasında sünnete tanık oldu. Neler yapıldığını, doktorun ve personelin soğukluğunu acımasızlığını gördü. Acı çeken çocukla özdeşleşti. Babamın sünnet yapması gerekiyordu. Bu onun tıbbi eğitiminde bir zorunluluktu. Dedi ki: “Bir tane gör. Bir tane yap. Birine öğret. ” Bunu yaptı ve bebeğin muazzam acı çektiğini söyledi. Bu onun yaptığı son sünnetti ya da yapması gereken bir şeydi. Ben bir erkek olsaydım, ailem benim sünnet edilmeyeceğimi söyledi.

Kocam ve ben Yahudi’yiz. Kocam da bir doktor. Konuyla ilgili ilk sohbetimizden, sahip olduğumuz her çocuğun kurtulacağına dair tam bir anlaşma içerisindeydik. Tıp eğitimi sırasında sünnetlere tanık olduğu için ikna edilmesine gerek yoktu. Diğer birçok Yahudi akrabalar ve arkadaşlarımda sünnetin zararlı olduğunu düşünen var.

Oğlum doğduğunda mesele benim için kişisel oldu. O bir bebekken, onu sünnet ettirmekten kaçınmanın yeterli olmadığına inandım. Sessiz kalarak hiçbir şey yapmazken, diğer Yahudi bebekler buna maruz kalıyordu. Çünkü çoğu zaman ebeveynlerin hiçbir bilgisi yoktu. Sessiz kalmak yanlış geldi.

Bir şey yapmak istediğimi biliyordum ama tam olarak ne olduğundan emin değildim. Yazmayı düşündüğüm bir kitap için araştırma yapmaya başladım. Özellikle Yahudi ebeveynler için yazılmış bir kitap olacaktı. Benim planım, bebek sünnetine karşı kanıta dayalı bilgiler sunarken, aynı zamanda [pratik] temel Yahudi değerler ile çatıştığı durumun ortaya çıkmasıydı. Kitabın çalışma başlığı “Beyond the Bris” idi.

İlk araştırmamı yaparken muazzam bir miktarda bilgi öğrendim, ama o kitabı hiç yazmamıştım. Bu yaklaşık sekiz yıl önceydi. Bloglar popüler olmaya başladı ve bir web projesinin bir kitaptan daha büyük bir etki yaratabileceğine karar verdim. Bir web projesi dinamik, büyüyen bir bilgi kuruluşu olabilir. Ben de başkaları hakkında düşündüğüm şeyleri anlatan bir “uzman” olmaktan ziyade benzer düşünen bir Yahudi halkı topluluğunu bir araya getirme fikrini de çok beğendim.

Harika meslektaşım Lisa Braver Moss'la Celebrating Brit Shalom'u yazmak için bir araya geldim. Bu, sünnet edilmeyecek olan Yahudi bebek çocuklarına yönelik alternatif Bris törenleri kitabıdır.

Eminim yaptığımız şeyleri sevmeyen bazı insanlar olacaktır. Fark etmez. Bu hareket bir web sitesinden veya kitaptan daha büyüktür.

- Rebecca Wald (Beyond the Bris'in kurucusu)



5 - Çocuk Hakları İçin Hemşireler

Çocuk Hakları İçin Hemşireler, bebeklerin ve çocukların cinsel bütünlüğü haklarını korumaya adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Çocuk Hakları İçin Hemşireler adındaki örgütün kurucusu Yahudi asıllı bir hemşire olan Betty Katz Sperlich şöyle demiştir:

“ Yahudi olmayanlar tarafından anti-semist olarak adlandırıldım. Ama bir Yahudi olarak nasıl olur da sünnete karşı tavır almazdım? Yahudi bebeklere bir kötülük yapmış olurdum”

Betty Katz Sperlich'in 13 yaşında sünnetsiz bir oğlu var. 

6 - Sünnette Karşı Doktorlar Organizasyonu

Doktorlar Karşı Doktorlar kar amacı gütmeyen ve tümüyle gönüllü bir organizasyondur. Sünnette Karşı Doktorlar Organizasyonu başkan yardımcısı Dr. Mark Reiss ise 69 yaşında emekli bir Yahudi doktor. Muhafazakâr bir sinagogun aktif üyesi. İşte söyledikleri:

“Yahudi olmak için sünnet olmak zorunda değilsiniz, tıpkı Yahudi olmak için tüm diğerdini kurallara itaat etmenin zorunlu olmadığı gibi. Yahudilikte eğer anneniz Yahudi ise siz de Yahudi’siniz. Hepsi bu. Yüreğinizi ve içgüdülerinizi dinleyin. Erkek evlatlarınızın beden bütünlüğüne zarar vermeyin! Genç bir doktor olarak sayısız sünnet yaptım. Çoğu doktor ve çoğu Yahudi gibi sünneti sorgulamadım bile. Üstderinin bebek penisinin ucunu korumada ve yetişkinlikte cinsel fonksiyonda çok önemli rolü olduğunu öğrendim. Yeni doğan bebeğin acıyı yetişkinlerden çok daha fazla hissettiğine, çoğu bebeğin sünnet esnasında travmatik şoka girdiği için ağlamayı kestiğine şahit oldum.”

7 - Circumcision Research Center

Circumcision Research Center, erkek bebek sünnetinin uygulanması konusunda halkı ve profesyonelleri bilgilendirmek amacıyla kurulmuş kar amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşudur. Yahudi Doktor Ronald Goldman Amerika'da Circumcision Research Center'ın kurucusudur. İşte söyledikleri: 

"AAP ve WHO'nun sünnet hakkındaki tutumları, kişisel, kültürel, finansal ve profesyonel çıkar çatışmalarından etkilenir. AAP, WHO ve CDC gibi gruplar, aşırı derecede önyargılı olmasından dolayı sünnete ilişkin küresel güvenilirliğini yitirmişlerdir. AAP'nin sünneti savunmak için siyasi nedenleri vardır. Taraflı "otoritelere" e dikkat edin. Sünnetin hiçbir kanıtlanmış yararı olmadığı ve aslında zararlı olduğu açıktır. Hiçbir tıp kuruluşu, sünnet için kanıtlanmış tıbbi yararlar bulmaz ve Avrupa organizasyonları sünnete karşıdırlar. Sünnet acı verici ve travmatiktir. Bazı bebekler ağlamıyor çünkü şoka giriyorlar. Anestezi, eğer kullanılıyorsa, acıyı ortadan kaldırmaz. Nadir durumlarda ölüm gibi birçok cerrahi risk vardır. Bazı doktorlar etik düşünceler nedeniyle sünnet etmeyi reddetmektedir. Araştırmalar, sünnet derisinin(üst-deri) penis başını koruduğunu, cinsel zevki artırdığını ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırdığını gösteriyor."


Fotoğrafta İsrail Tel Aviv'de çocuk hakları savunucuları Hahamlar Mahkemesini protesto ediyor.


 

Fotoğrafta oğlunun sünnet edilmesini istemeyen Elinor, Hahamlar Mahkemesini protesto ediyor.

İsrail'de Yahudilerle ilgili boşanma ve evlilik gibi meselelere Hahamlar Mahkemesi bakıyor. Boşanma davalarına bakan Hahamlar Mahkemesi, geçen sene Elinor'un eski kocasının sünnet isteğini yerine getirmesi gerektiğine karar verdi. Elinor, çocuğunu sünnet ettirmediği her gün için 500 İsrail Şekeli ödeme cezası aldı.

Elinor'un sünnet için söyledikleri:

"Yardım! Halkın yardımını istiyorum! Ben bir bebeğin annesiyim. Bebeğimi sakatlamayı reddediyorum. O bütün doğdu ve bütün kalacaktır! Dini Mahkemenin bunu yapma hakkı yoktur! Geri dönüşümsüz cerrahi operasyon! Sünnet derisi kendini yenilemez! Bebek kendi isteğini ifade edemez. Onun bedeni! Bu ne biçim bir devlet? Bu nedir? Nerede yaşıyoruz? Özellikle, dini baskı, çaresiz bir bebeğin penisinin gereksiz kesilmesi? Yardım için yalvarıyorum! Oğlumu çok seviyorum! Onu incitmek istemiyorum! Lütfen bu mesajı mümkün olan herkese iletin! Nerede yaşıyoruz? Denetim nerede? Hükümet nerede? Yardım için ağlıyorum! Ne yazık ki, burada, İsrail devletinde!"

İsrail - Tel Aviv - 29 Kasım 2013

Boşanan İsrailli Yahudi Elinor, eski kocasının çocuklarını sünnet ettirme isteğini reddedince Hahamlar Mahkemesi Elinor'a ceza verdi. Ancak İsrail Yüksek Mahkemesi kararı bozdu. Ayrıca Hahamlar Mahkemesi’nin yetkisinin dışına çıktığını belirten İsrail Yüksek Mahkemesi, sünnet konusunun boşanma davalarına dâhil edilmemesi gerektiğine karar verdi. Bundan sonra benzer davalara din esaslarını temel almayan aile mahkemeleri bakacak.

İsrail’de sünnetin herhangi bir yasal zorunluluğu bulunmuyor.

İsrail - Tel Aviv - 30 Haziran 2014


İsrail'in günlük gazetesi Haaretz'in haberine göre; Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe Twitter hesabında, “Sünnet barbarca ve aptalca. Bebekler mükemmeldir” diye yazdı.

Aktör, "kadın sünnetinin yaygın olarak barbarca kabul edildiğini, erkek sünnetinin bu kadar yaygın bir şekilde kabul görülmesini ilginç" olduğunu söyleyerek, çifte standart olduğuna inandığını belirtti.

Crowe, genital özerklik konusundaki tutumunu eleştirenlere, "Birçok Yahudi arkadaşım var, Yahudi arkadaşlarımı seviyorum. Ama bebeklerinizi kesmeyi bırakın. Bebeklerin kusursuzluğunu hep ön planda tutacağım. Ben her zaman Tanrı'ya inanacağım" dedi.

Crowe, Yahudi arkadaşlarını "elma ,bal ve komik küçük şapkalar" ile sevdiğini söyleyerek anti-Semitik olmadığını açıkladı. Ancak, onların bebekleri kesmeyi durdurmalarını istedi.

Kaynak: Haaretz Gazetesi - İsrail - 2011


Kaynaklar
http://www.kahal.org/
http://www.gonnen.org.il/
http://www.britmila.info/





כמה מילים על ברית מילה

1. אין סיבות בריאותיות למילה. אין אף אירגון רפואי בעולם שמצדיק מילה שגרתית של תינוקות. אפילו לא הישראלי.
2. תפקיד הערלה הוא לספק עור עודף (ורפוי) לאיבר המין בעת זקפה. בנוסף יש בערלה בלוטות להגברת הלחות, יש הרבה מאד תאי חישה מסוגים שונים, וכן הערלה שומרת על העטרה שתהיה איבר פנימי - רגיש ולח.
3. הנימולים כרותי הערלה נאלצים לקיים יחסי מין שלא כדרך הטבע, לעתים העור המתוח נסדק ונפגע, לעתים כואב.
4. אין לברית המילה שום קשר להגדרה "מי הוא יהודי". זוהי מצווה, אולי חשובה, אבל רק מצווה. אין שום סיבה שמי שאינו שומר מצוות יקיים דווקא אותה.
5. החשיבות שניתנת למילה כ"השתייכות לעם היהודי" היא סמלית בלבד, משום שגם המוסלמים (ועוד שבטים שונים בעולם) מלים את גבריהם.
6. ניתוח המילה מסוכן. לעתים מאד. דימום, זיהום, כריתה עודפת, היצרות פתח השופכה הם רק חלק מהסיבוכים המידיים.
7. ניתוח המילה כואב. תמיד! גם עם אילחוש.
8. ניתוח המילה גורם לטראומה לכל החיים. נכון, אנחנו לא זוכרים, אבל הגוף זוכר, ויש לא מעט גברים שנפגעים נפשית מכך ולא יודעים כלל שזה קשור למילה.
9. טיעון המקלחות הצבאיות הוא טיעון מופרך, ויעידו על כך אלפי הגברים השלמים שאף אחד לא הביט באיבר המין שלהם בזמן המקלחת הצבאית. בשנים האחרונות מצטרפים אליהם עשרות אלפי ילדים נוספים שלא נימולו בעשרים השנים האחרונות, מה שהופך את הטיעון של "שונה" ללא רלבנטי בעליל.
10. מי שטוען שבלי ברית המילה לא נוכל להמשיך להיות "עם יהודי" )או בכל הגדרה אחרת שמביעה את החשיבות ההיסטורית הרבה של המילה לעם היהודי( מקטין מאד את העם שלנו, על ההיסטוריה והמורשת שלו, ושוכח שכך גם
11. ההצדקה ההורית, שאומרת שמותר לי לעשות לבן שלי כל דבר שאני חושב לנכון, משום שהוא הבן שלי, לא עומדת במבחן המציאות, משום שהערלה היא המקום היחיד שמותר לאב לחתוך לבנו מבלי שייכנס מיד לבית הסוהר. כלומר מותר לעשות זאת רק משום שכך מקובל. פעם מקובל היה להכות ילדים כדי לחנך אותם...
12. יש לא מעט חילונים שכועסים מאד על הוריהם שחרתו בבשרם סמן דתי שאי אפשר לשנות. ההורים אולי מימשו את זכותם ואמונתם, אבל שללו מבניהם את זכותם ואת אמונתם שלהם.


זכרים ונקבות נולדים עם עורלה

Erkekler ve kadınlar sünnet derisi ile doğar.